menu

सत्याग्रह

? ! $

14.1.14

Hlasování

Víte, kdo vyhrál loňskou Pulitzerovu cenu za „distinguished musical composition by an American that has had its first performance or recording in the United States during the year?“ Já to nevěděl a hlavně jsem nevěděl, jak moc velkou chybou bylo to nevědět!

Caroline Shaw složila Partitu pro 8 hlasů na tělo, respektive do krku svým kolegům z pěveckého souboru Roomful of Teeth. Vtipný název! Kdo je ksakru Caroline Shaw?

Caroline Shaw can sometimes be found kayaking on the Hudson.

Ach tak. Její skladba ve skutečnosti vyšla rozkouskovaná už v roce 2012 na eponymní desce celého souboru, ale takový bývá osud soudobé vážné hudby: dokud ji někdo nevytáhne do agenturních zpráv, trčí v lokálních kruzích posluchačů, kteří na jednu stranu zaplatí nahrávku, ale na druhou jsou příliš sexy, aby ztráceli čas jejím cpaním plebsu.

Nebo já vlastně nevím, proč proboha nikdo neběhá po světě a už přes rok nekřičí, že TOHLE JE ÚŽASNÁ NOVÁ HUDBA, KTEROU SI MŮŽE POSLECHNOUT A UŽÍT I NAPROSTÝ LAIK.

Pletu se?


Čtyřiadvacet vteřin od prvního slova mi explodovalo srdce. Zmatení jazyků graduje, až přijde nevyhnutelný zlom — jenže kdo tušil, že ho obstará taková palba?


Caroline Shaw, samozřejmě! A to je teprve první z mnoha překvapení, které jedenatřicetiletá skladatelka a její kumpanie drží za zuby. Ústa osmi sboristů dělají hm, ústa zpívají hrdlem


ženská ústa vzdychají


mužská jakbysmet


a ústa posluchačova dávno klesla na dno Mariánského příkopu


kam ostatně doporučuji uklidit veškeré předsudky a obavy, pokud jste sem dočetli bez jediného kliknutí na přehrávač. Ten na skladatelčiných stránkách nabízí celou řadu dalších prací a dokazuje, že Pulitzer nebyla rána nazdařbůh: za zvýšenou pozornost stojí okouzlující post-renesanční Entr'acte nebo Boris Kerner, skladba pro cello a květináče. Jen se moc nesmějte! Debut Roomful of Teeth vás přijde na 10 dolarů, Pulitzerova cena Kolumbijskou univerzitu na 10 tisíc. To už vydá na solidní kajak, ne?

Žádné komentáře:

Okomentovat